Когато някой мисли за самоубийство

Представете си следната ситуация: ваш близък ви споделя, че от известно време обмисля да сложи край на живота си. Разбира се, такава информация е трудна за понасяне, но нима вие никога не сте били в капана на сложни обстоятелства, драматични събития, на отчаянието и депресията? Импулсът да сменим мигновено посоката на разговора в светлината на посланието „Животът си заслужава“ е разбираем, но със сигурност няма да доведе до подобрение у човека насреща. Дори напротив – вероятно е така да спомогнем за задълбочаването на проблема, тъй като нашето поведение може да бъде разбрано като дисквалификация и проява на неразбиране.

В полето на психологията отдавна е известен факта, че за суицидните (самоубийствените) мисли трябва да се говори. Отворена дискусия с истински интерес за желанието, а понякога и намерението на индивида да отнеме собствения си живот е една от най-добрите превенции на това да се пристъпи към действие. Всъщност, самият разговор разрежда напрежението и се явява първа стъпка по време на кризисна интервенция по предотвратяване на самоубийствен акт. Важно е и отношението – нашето, личното, не само към специфичната тема, но и изобщо към човешката болка.

Живеем в свят, в който сякаш е все по-забранено и срамно да те боли. Та нали за всяка страдание има диагноза и хапче (буквално и метафорично). За душевната болка обаче понякога разкриването пред някой, на когото наистина му пука, е най-доброто лечение. Така че, представете си, че ваш близък ви споделя, че обмисля да сложи край на живота си. А сега си представете, че вместо да бягате или да знаете твърде много, просто чуете гласа на болката му. Нищо повече от това.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: